KÉK fegyelmezés

« KÉK nevelés

“Mit akartok? Bottal menjek hozzátok, vagy szeretettel és szelíd lélekkel?”
– 1Korinthus 4:21

question-mark-cloudsHogy kezeljük a viselkedési problémákat? Mit tegyünk, amikor a gyerekünk átlépi a kijelölt határokat? Nincs kérdés, amit gyakrabban hallanék, mint azt, ami úgy kezdődik, hogy “Mit csináljak, amikor…”

A megoldás kulcsa: azt kell megértenünk, hogy a helytelen viselkedés az ösztönök és az indulatok mélyebb rétegeiből ered, ezért a nevelés hosszú távú munkájának is a szív belső indítékait kell megcéloznia, nem pedig a felszínen megjelenő tünetet, a zavaró viselkedést. Hiába sikerül változtatnunk a formán (a viselkedésen), ha a tartalom változatlan marad.

Az adott pillanatban csak arra törekedjünk, hogy a bántó viselkedés leállítása közben ne rongáljuk a kapcsolatot! Ha sikerült a viharos helyzetből úgy kihajóznunk, hogy a kapcsolat épségben maradt, nem tettünk kárt senki méltóságában és elértük, hogy a villongásból világháború törjön ki, akkor megtettük, amit ott és akkor tenni lehetett.

Amikor rászólunk a korlátokat feszegető gyerekre, ne mulasszuk el azonnal áthidalni a kapcsolatban keletkezett szakadékot! Valamivel emlékeztessük rá, hogy – noha az engedetlenség legtöbbször következményekkel jár –, továbbra is ugyanúgy szeretjük, mert a kapcsolat fontosabb, mint a teljesítmény.

A nevelés munkáját a jó kapcsolat közegében végezzük, amikor mindenki nyugodt és a gyermeket is sikerült újra kötődésbe vonnunk. Mi is bölcsebb megoldást tudunk kitalálni, ha van időnk lecsillapodni és nyugodtan átgondolni a dolgot. A gyerekünk is fogékonyabb lesz arra, amit a hozzáállása vagy a viselkedése kapcsán mondunk neki, ha a helyreállt kapcsolat biztonságos közegében neveljük.

A KÉK nevelésben a viselkedési problémákat ott kezeljük, ahonnan jönnek: a szív mélyén, az indítékok szintjén, a gyökereknél. A nevelés hosszútávú feladat. A viselkedési problémákat nem a gyors trükkök oldják meg!

“Mit csináljak, amikor…?” A válasz:

 • Ne tegyél kárt a kapcsolatban.
 • Lépj közbe (állítsd le a megengedhetetlen viselkedést), de ne szágyenítsd meg a gyereket)!
 • Hidald át a köztetek keletkezett szakadékot – a kapcsolat fontosabb, mint a viselkedés és a teljesítmény.
 • Igyekezz minél előbb kijutni a “viharból”.
 • Az ügy (és a következmények) megbeszélésével várd meg, amíg helyreáll a jó kapcsolat. Adj magadnak is elég gondolkodási időt.
 • Vond kötődésbe a gyermeket.
 • A jó kapcsolat közegében térj vissza az ügyre. A probléma gyökerével foglalkozz: a gyermek belső indítékaival és szándékaival.
 • Belülről kifelé nevelj: ébreszd fel benne a saját jó szándékát! Ezzel nemcsak látszólag, a viselkedés szintjén, hanem belsőleg is a helyes irányba indítod el a gyermeket.

 

Minderről részletesebben:

Mitől akar “jó” lenni egy igazi gyerek?

AZ EGÉSZSÉGES EREDETŰ JÓSÁG TITKA
– A kapcsolat-készség gyökereinek kialakulása az első 6 évben
– Az egészséges jóság – a harmonikusan fejlődő, “könnyen nevelhető” gyerekek hat közös vonása

A harmonikus és kiegyensúlyozott viselkedés elsősorban a gyermek érettségén múlik. Az érés természetes folyamat, amelynek megvan a redje és az ideje. Nem lehet sürgetni, de a nevelés hosszú távú munkája éppen az érési folyamatok támogatása. Nevelői munkánk akkor lehet igazán sikeres, ha a gyermek olyan kapcsolatban élhet velünk, róla gondoskodó felnőttekkel, amelyben megfelelő táplálékhoz jutnak a lelki és idegrendszeri fejlődését tápláló kötődés gyökerei.

Bevezető: KÉK fegyelmezés – Egyáltalán, mi a kérdés?

Mitől “jó” egy igazi gyerek? – a hat tulajdonság

1. A gyereked jó akar lenni!

A jóság személyválogató
Előbb melegítsd fel a kapcsolatot, és csak utána támaszkodj rá
A személyes kapcsolódás gyökerei 1
A személyes kapcsolódás gyökerei 2
A kötődés vonzó és taszító ereje

2. Óvatos, mert felfogja a figyelmeztető jelzéseket

3. Képes átérezni, hogy törekvése hiábavaló

4. Megfelelő kapcsolatban van a róla gondoskodó felnőttekkel

5. Halad valamerre, akar valamit, és jók a szándékai

6. Mérlegelni tudja saját ellentmondásos érzéseit

A fenyítés és a büntetés szakadást okoz a kapcsolatban

AZ EGÉSZSÉGTELEN EREDETŰ JÓSÁG, és NÉHÁNY ELTERJEDT MÓDSZER KRITIKÁJA

A “félelemkeltő” módszerek hatásmechanizmusa és kritikája – Miért hatásos, amikor kiabálunk a gyerekekkel? Miért engedelmeskednek, amikor rájuk ijesztünk, vagy büntetést helyezünk kilátásba? Miért vált be évszázadokon keresztül a hagyományos fenekes és a többi testi fenyítés?

Mi történik, amikor kiabálsz a gyerekeiddel?
Mi történik, amikor megfenyíted a gyerekeidet?

Az “elkülönítő” (szeparációs) módszerek hatásmechanizmusa és kritikája – Jobb, vagy ártalmasabb-e a fenyegetésnél és a testi fenyítésnél a sokak által javasolt “erőszakmentes” elküldés, a kiállítós bünti? Mikor megfelelő fegyelmező eszköz a következmények használata, és mikor üt vissza?

Mi történik, amikor úgy teszel, mintha otthagynád a gyereket, vagy büntetésbe küldöd?
Mi történik, amikor önálló elalvásra próbálod nevelni a kisbabát, és magára hagyod?
Mi történik, amikor következményeket használsz kisgyerekek és éretlenek fegyelmezésére?

Fegyelmezz úgy, hogy közben ne rongáld a kapcsolatot!

A BIZTONSÁGOS ÉS EGÉSZSÉGES FEGYELMEZÉS

Mi a fegyelmezés?

A sorozat harmadik harmadában a gyengéd és határozott “KÉK” fegyelmezés gyakorlati elemeit ismerjük meg, amelyek segítségével lépni tudunk, amikor “helyzet” van, de a gyökerek szintjén orvosoljuk a problémás viselkedést. Lehet úgy is fegyelmezni, hogy a kapcsolatot sem rongáljuk, sőt, az érett személyiség fejlődését segítjük. Közben arra is kitérünk, hogy miként fegyelmezzük azokat a “nehezen kezelhető” gyerekeket, akik valahol elakadtak a társas kapcsolódáshoz és a civilizált viselkedéshez vezető érettség útján, és akiknél kudarcba fulladtak a nem kapcsolatra épülő fegyelmezési kísérletek.

A kapcsolatra épülő fegyelmezés BIZTONSÁGOS alapelemei:

 1. Jó akar lenni a kedvedért? Őrizd és tápláld a szándékát!
 2. Akarsz tőle valamit? Előbb vedd fel a kapcsolatot, csak utána térj a tárgyra!
 3. Hidalj át minden szakadékot!
 4. Tudd, hol van a természetes hatalmad határa!
 5. Ne a viharban próbálj haladni!

A kapcsolatra épülő fegyelmezés EGÉSZSÉGES mesterfogásai:

 1. Hívd elő a saját jó szándékát!
 2. Hívd elő a saját ellentmondásos indítékait!
 3. Hívd elő az elengedés könnyeit!

Az éretlenek fegyelmezése – tartalék elemek:

 1. Vállald a felelősséget!
 2. Rendszer és jó szokások segítségével tartsd fenn a rendet!
 3. Azt kormányozd, ami a gyerekedet kormányozza!
 4. Egyszerű forgatókönyvekkel javítsd a viselkedését!

A cél az, hogy olyan saját szemléleted legyen, amelynek segítségével nemcsak pillanatnyilag hatásos, hanem hosszú távon is építő megoldásokat tudsz alkalmazni a gyerekeiddel felmerülő nevelési helyzetekben.
kotodes-fugges-elefant-kek-neveles-03

Mivel a kapcsolatra épülő szemlélet a feje tetejére állítja a bevett (akár a konzervatív, viselkedés-szempontú, akár a divatos, mindig pozitív) gyakorlatot, érdemes a szülőtársaddal együtt átvenni ezt az anyagot, vagy eljönni egy kurzusra, ahol más szülőkkel is lehet róla beszélgetni. A közös élmény és az együttgondolkodás segít, hogy jobban értsd a gyerekedet, és támogatja a közös elhatározásokat. Ha csak az egyikőtök szemlélete változik, fennáll a veszély, hogy a kétféle látásmód konfliktust teremt.

KÉK fegyelmezés” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Nagyon jókat, és nagyon jól (szemléletesen, példákkal érvelve) ír. (Büszke vagyok magamra, hogy kb. 95 %-ban így gondolkodtam és cselekedtem, amiben meg nem, abban Magának van igaza.) Két gyerekem, és két unokám van. Sajnos a lányomnak és a menyemnek is meg kell mutatnom “magát”. Elkeserítő, hogy milyen sok “nemjó” szülő van. És, persze, éppen ők nem olvasnak-hisznek ilyen okos írásoknak sem… Köszönöm. Mészáros Márton

Mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s