Ki ez? Mi ez?

Ki ez? Mi ez? ∙ Kapcsolat · Mit hiszünk? · Letöltések ·  Copyright és Felhasználás · Google keresés a blogon

2018-04-19-03
Brouwer Pálhegyi Krisztina
 vagyok: feleség, anya, 3 pici fiú nagymamája, a KÉK nevelés kidolgozója, nevelési konzultáns, örök tanuló és zugíró. Felsőoktatási keretek között itthon gyógypedagógus-logopédus diplomát szereztem, majd gyermekeim felnevelése után folytattam a tanulást: előbb Larry Crabb kurzusán lelkigondozást (pasztorálpszichológiát) tanultam, majd (2016 óta) rendszeresen részt veszek a kanadai Neufeld Intézet nevelési konzultánsi továbbképzésein. Hazánkban elsőként alkalmazom Dr. Neufeld integrált kötődéselméleti-feljődéslélektani megközelítését.

black_swirl_handmade

A krisztamami.blog a “homokozóm”, ahol fogalmazok, újrafogalmazok, átírok, kitörlök és újra írok. Amit itt találsz tehát, az “béta verzió”, kísérleti nyersanyag. Az áttekinthető és mások számára is használható anyag kidolgozásának irányába tett következő lépésem a KÉK nevelés tudástár (kekneveles.net), ahol igyekszem rendszerbe foglalni a KÉK (Kapcsolatra Épülő Következetes) szemlélet alapjait.

Rendszeresen veszek részt csoportos beszélgetéseken és tartok előadásokat is a nevelésről, nem viselkedés- hanem fejlődés központú megközelítésben, amely Kapcsolatra Épül Következetesen. Ezért „KÉK”.

A 2019-20-as tanévben a Kecskeméti Baptista Gyülekezet rendezi a már hagyományossá vált Szülők Szombatja sorozatot. Az idén 9 szombat délelőttöt vesz majd igénybe az intenzív képzés, amelyre előképzettségtől és vallásos meggyőződéstől függetlenül várunk minden felnőttet, aki jobban szeretné érteni a gyerekeket belülről, sőt önmagát is. Az aktuális témákat, dátumokat, helyszínt és egyéb tudnivalókat, valamint a jelentkezési lapot erre a linkre kattintva találod: kekneveles.net/szulok-szombatja-kecskemet/

black_swirl_handmade

Korazöld ifjúságom idején a Timóteus Társaság alapító tagja voltam; névadója, és férjemmel együtt 11 éven át munkatársa is. A gyerekeink 8 és 11 évesek voltak, amikor édesapjuk kilépett az életünkből. Felnőtt korukig voltam egyedülálló anya és családfenntartó, miközben minden gond, kudarc és kétség közepette újra meg újra átéltük mennyei Atyánk hűséges gondoskodását. Szüleim, négy testvérem, és az ő számos gyerekük jóvoltából folyamatosan elfogadó és támogató nagy család vett körül bennünket. A szüleim jó példával is előttem jártak; édesapám lelki iránymutatása mellett abban, hogy egyéni sebeinket is lehet mások javára fordítani. Lelki társam, John váratlan meglepetésként ejtőernyőzött az életembe már egy évtizede. Az utóbbi 3 évben 3 unokával bővült a családunk.

Akad, akinek fontos a felekezeti és/vagy politikai hovatartozás, amikor egy bemutatkozó oldalra kattint: nos, Jézus Krisztus követőjének tartom magam és van véleményem közéleti kérdésekben, de a világnézetemben Jézus Krisztust tekintem mérvadónak, nem egy felekezetet vagy politikai oldalt.

Hiszem, hogy Isten szereti az embert, és a kegyelmét olyanoknak ajándékozza, akik nem érdemlik meg. Jézus nem az erkölcs-csőszök és az erős emberek, hanem a bűnösök, a lenézettek és az elesettek mellé állt. Szeretettel és irgalommal kellene tehát bánnunk mindenkivel, és jó volna megértenünk, hogy a zsigeri félelem helyett érdemesebb volna a szeretet útját választanunk, mert hosszú távon az visz előre. Meggyőződésem, hogy megbocsátás és jóakarat híján a múltunk a jövőnket is bekebelezi. Egyéni gyötrelmeinkre is, meg a magyar társadalom legmélyebb problémáira is a kegyelem volna a hatásos orvosság.

“A kegyelem az egyetlen olyan erő a világegyetemben, amely elegendő lehet a generációkat fogva tartó láncolatok megszakításához. A kegyelmet nem ismerő fagyos világot egyedül a kegyelem képes megolvasztani.”
– Philip Yancey, Meghökkentő kegyelem

black_swirl_handmadeForrások

A bibliai idézeteket, ahol másképp nem jelölöm, a Magyar Bibliatársulat (MBT) újfordítású Bibliájából (1990, 2014) vettem.

Az írásaim legfőbb témája a kapcsolat: kapcsolatra épülő nevelés, a kapcsolatok pszichológiája és teológiája. A felhasznált irodalmat igyekszem mindenütt feltüntetni, de előfordulhat, hogy egy-egy forrás figyelmetlenségből kimarad vagy pontatlan. Ha ilyesmit találsz, tételezz fel jó szándékot, és írj, hogy orvosolni tudjam a hiányosságot. Az irodalomjegyzék oldalon igyekszem felsorolni azokat a forrásokat, amelyek leginkább formálják a szemléletemet (és egyben ajánlom is őket egy-egy téma mélyebb megismerésére).

nevelési stílusokat ábrázoló rajzok Gaál Éva grafikusművész szerzői joggal védett munkái. Ezúton is köszönöm engedélyét rajzai felhasználásához! Az ábrákat MS PowerPoint szoftwerrel magam állítom elő, a többi kép a netről, főleg a freedigitalphotos.net-ről és a Pinterestről való.
black_swirl_handmade

Bármit lemásolhatok és szabadon terjeszthetek?

Röviden: A forrás (a neten átkattintható link) és a szerző (ahol másképpen nem jelölöm: Brouwer Pálhegyi Krisztina) egyértelmű megjelölésével igen. Sokat dolgozom az itt közölt írásokon; természetesen szeretném, ha másoknak is hasznára válnának. A Felhasználás oldalon írtam le, hogyan használhatsz mindent könnyen, ingyen és becsületesen. Talán a facebook a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköze annak, hogy az itt olvasottakat megoszd az ismerőseiddel. Ehhez csak rá kell kattintanod a cikkek alatti fb logóra (miközben a gépeden be vagy jelentkezve a fb fiókodba).

black_swirl_handmade

Kapcsolat:
emailÖrülök, ha megírod, milyen módon találtál hasznosnak valamit, amit itt olvastál. Ha szeretnél e-mailben értesülni a KÉK neveléssel kapcsolatos eseményekről, előadásokról, konferenciákról, az email címemre kattintva megadhatod a nevedet és az email címedet is. Rendszeres hírlevelet nem küldök.

Facebook: Ha ‘lájkolod’ a KÉK nevelés Facebook oldalát, szintén sok jó KÉKség eljut hozzád, és a KÉK nevelést kedvelők közösségével is fel tudod venni a kapcsolatot.

Kellemes böngészést!

Krisztamami

Ki ez? Mi ez?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szeretném megkérdezni, a “Bibliai megközelítés” gyülekezethez való tartozás hatására került-e előtérbe “számomra nagyon fontos munkájában” a házaspár számára?

    Judit
    három gyermeket anyja

    • Inkább úgy fogalmaznék, hogy Jézus Krisztus szeretete és követése az oka a bibliai megközelítésnek is és a gyülekezethez való tartozásnak is.

Hozzászólások lezárva.