Szemléletváltás a lelkigondozásban – Dr. Larry Crabb nyomán

Címlap » Lelki egészség » Szemléletváltás – Crabb

Dr. Larry Crabb

Dr. Larry Crabb

Azzal, hogy Crabb a felszín alá ereszkedik, a viselkedés-központú farizeusi képmutatást akarja elkerülni. Crabb a szentírással együtt vallja: nem elég elmosni a pohár külsejét!

2012 nyarán részt vehettem Crabb lelkigondozói kurzusán.



A SZEMLÉLETVÁLTÁS A LELKIGONDOZÁSBAN c. sorozatban azt foglaltam össze, amit Crabb lelkigondozói szemléletében számomra a leglényegesebbnek tűnik:

meghitt szeretetkapcsolatra vagyunk teremtve1. Isten nem elég jó – kell egy túlélő terv
Szeretetet és elfogadást követelek, mert így vagyok megalkotva. Miért vagyok? Teremtés: Azért vagyok, hogy szeressem Krisztust és megbízzak Benne. Azért vagyok, hogy megismerjem a szeretetét…



 

friss viz2. Szükségem van rád!
Repedezett falú ciszternák az élő víz forrása helyett Születésemtől kezdve rettegve üvöltök: Mi lesz, ha nem elégülnek ki az igényeim? Mi van, ha nem kapom…



 

te vagy a hibás!3. Te vagy a hibás!
Szükségem van emberekre, igen, de folyton csalódást okoznak, cserbenhagynak. Haragudnom kell rájuk tehát, és őket kell hibáztatnom azért, hogy a lelki egyensúlyom megmaradjon…



 

én vagyok a hibás - önvád4. Én vagyok a hibás!
Isten nem elég jó, mások nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeimet, ezért manipulálni kezdem őket, hátha sikerül belőlük kicsikarnom, amire szükségem van.



 

kontroll-tul-fogom-elni5. Túl fogom élni!
Túlélő terveink Túlélő terv nem más, mint akcióterv az életünk fölötti kontroll megszerzésére. A túlélő tervünket mindig mi választjuk – még akkor is, ha adott…



 

masodlagos-celok6. Hogy lehet a depressziótól megszabadulni?
Akármilyen kifinomult túlélő tervvel rendelkezem, csak újabb repedező ciszternát ások vele, ami hosszú távon nem tartja meg a vizet, amire szomjazom. A céljaim akadályokba ütköznek…



 

szerepszemélyiség7. Szeretni anélkül, hogy tönkretenne
Minden bűn arról szól, hogy nem bízom Krisztusban. Olyankor egész biztos nem Krisztusban bízom, amikor az emberi kapcsolatokkal járó fájdalomtól annyira félek, hogy elkerülésére…



 

bizalom8. Amin a dolgok múlnak: a bizalom
A bibliai minta tehát: Isten szeretetének biztonságában tudok másokat is szeretni anélkül, hogy tönkretenne a kapcsolatokkal járó fájdalom.



 

másokért élő9. A másokért élő ember
Az élet lényeges kérdései ott dőlnek el, hogy bízom-e Krisztusban. Ha igen, akkor Őt fogom keresni, és egyetlen bálvány sem lesz annyira drága a számomra…



 

álarc10. Szabadulás a szerepjátszástól
Ha a gyökereim Krisztusba nyúlnak, ki merem nyitni a csapot, és önmagamat kiöntve merek szolgálni másoknak. A manipuláció alól Krisztus felszabadított a szolgálatra.



 

ön itt áll - jelen történetem11. Jelen történetem
Ha meg akarok szabadulni a szerepjátszásból kialakult álarctól, őszinte szembenézéssel fel kell tárnom történetem mindhárom rétegét: – Jelen történetem – Belső történetem – Legmélyebb történetem…



 

belső történetem - gyermekkori emlékek12. Belső történetem
A belső történetemmel is szembe kell néznem. Hogy hatottak rám mások? Mivel okoztak fájdalmat? Ezen a ponton fedem fel a múltbeli lelki sérüléseket, a traumát…



 

öntsétek ki szíveteket13. Legmélyebb történetem
Alapproblémáimat nem oldja meg, hogy kiásom és leleplezem önközpontú kapcsolati stratégiáimat és manipulatív viselkedésmintáimat! Ezek csak következmények. Az alapproblémám az, hogy kételkedem Istenben!



 

gyogyito-kapcsolat14. Gyógyító közösség
Gyógyító hatású az a közösség ahol egy, vagy több feltétel nélkül elfogadó és megbízható emberrel meg tudjuk osztani: jelen, belső, és legmélyebb történetüket.

 


Kedvelem Crabb írásait. Jónéhány könyvének elolvasása után nyílt alkalmam közelebbről megismerni, amikor férjemmel részt vettünk School of Spiritual Direction (SSD) nevű pasztorálpszichológiai / lelkigondozói kurzuson.

Crabbtől távol áll a bibliával fejbevágós, törvénykező lelkület, mégis úg vettem észre, hogy szokatlanul komolyan veszi a bűnt. Ez leginkább abból derül ki, ahogy – Frances Schaefferhez hasonlóan – azt nem a felszíni viselkedés, hanem a belső lelkület, a vágyak és kívánságok szintjén tárgyalja.

Ha valaki minimális nyitottsággal olvassa Crabb könyveit (különösen az utóbbi 15 évben írtakat), az valószínűleg maga is rájön, hogy Crabb éppen azért fordít annyi figyelmet az ember vágyaira és legmélyebb sóvárgásaira, hogy megmutassa, mennyire eltorzította őket a bűn. Azzal, hogy Crabb a felszín alá ereszkedik, a viselkedés-központú farizeusi képmutatást akarja elkerülni. Crabb a szentírással együtt vallja: nem elég elmosni a pohár külsejét!


Dr. Larry Crabb szemléletének főbb jellemzői

 • Fogyasztói szemlélettel nem lehet közel kerülni Istenhez.
 • Őszinte szembenézésre bátorít. Belső szomjúságunkat ismerjük fel és vigyük Isten elé, de ne pusztán azért, hogy “feltöltődjön a szeretet tankunk”, hanem azért is, hogy szembesüljünk valódi szándékainkkal, lelkületünk önközpontú, bűnös állapotával.
 • A bűnt kapcsolat-alapon határozza meg. A bűn Isten iránti bizalmatlanság, és leginkább abban nyilvánul meg, ahogy magunkat a kapcsolatainkban védelmezzük: saját érdekünkben akarjuk manipulálni Istent is és másokat is.
 • A felszín alá tekint. A kedves-helyes-aranyos viselkedés is lehet önző, tehát gonosz! Crabb nem dől be a képmutató, erkölcsös magatartásnak.
 • A kívánságok ereje. Crabb elismeri, hogy nehéz elszakadnunk a bálványainktól.
 • A lelkigondozás célja nem az, hogy jobban érezzük magunkat.
 • Reménységünk Krisztus. A megoldás nem az, hogy elérem, hogy mások végre jobban bánjanak velem, és nem is az, hogy sikerül elfordulnom a bűntől. A válasz mindig Krisztus – személyesen Őbenne van a reménységem.
 • Az út az összetörtségen át vezet. Crabb szemében a megtört, de reménykedő lelkület az érési folyamat jele.
 • Nem törvénykező. Az érettséget nem a viselkedésben (tettek mezején) nyújtott teljesítmény, hanem mindig a kapcsolatok irányából közelíti meg.
 • Crabb komolyan veszi a keresztet. Ha Jézus a vérét ontotta miatta, akkor a bűn komoly dolog, és mélyreható! Ha Isten Fiának kellett érte szenvednie és meghalnia, akkor mérhetetlenül elesett és beteg ez a világ! Az emberek problémáit komolyan kell vennünk tehát.
 • A lelki béke kulcsa a kegyelem – Istentől felém, tőlem pedig a másik emberhez.

Bónusz kép annak, aki idáig eljutott:

Larry & Rachael Crabb - SSD 2012, Colorado Springs

A férjem és én Rachael & Larry Crabb társaságában
SSD 2012, Colorado Springs


Dr. Larry Crabb pszichológus és teológiai tanszékvezető magyarul eddig megjelent könyvei (amiről tudok):

 • Lawrence J. Crabb: The Pressure’s Off · magyar címe: Új élet – valódi szabadság · KIA
 • Lawrence J. Crabb: Connecting · magyar címe: Kapcsolódás · Harmat
 • Lawrence J. Crabb: Inside Out · magyar címe: Mélybenéző · Harmat
 • Lawrence J. Crabb: Shattered Dreams · magyar címe: Összetört álmok · KIA
 • Lawrence J. Crabb: Finding God · magyar címe: Közelebb Istenhez · Harmat
 • Lawrence J. Crabb: Men and Women · magyar címe: Nők és férfiak · Harmat
 • Lawrence J. Crabb: The Marriage Builder · magyar címe: Egybeszerkesztve · KIA
 • Lawrence J. Crabb: Understanding People · magyar címe: Kicsoda az ember? · Menedék

Dr. Larry Crabb szolgálatának angol nyelvű honlapja:
www.newwayministries.org

Címlap » Lelki egészség » Szemléletváltás – Crabb

Mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s